RANDEVU OLUŞTUR

Doç. Dr. Fatih Irmak Plastik Cerrah

Istanbul, Turkey

Meme Rekonstrüksiyonu
Home 9 Meme 9 Meme Rekonstrüksiyonu

Meme rekonstrüksiyonu nedir?

Günümüzde meme rekonstrüksiyonuyla kendi dokunuz kullanılarak yeni meme yapılabilir ve tamamen/kısmen alınmış meme dokuları yeniden oluşturulabilir. Bu işlem bir implant yardımıyla da yapılabilmektedir. Alınmış meme dokunuzun miktarı yapılacak tedavinin şeklini de belirleyecektir.

Ayrıca meme kanseri tedavi prosedürleri sonrası mastektomi yapılması gerekebilir.

Kanser veya diğer hastalıklardan dolayı memenin çıkarılmasından sonra yapılan  meme rekonstrüksiyonu plastik cerrahinin en başarılı ameliyatlarından biridir ve günümüz koşullarında doğal  memeye çok benzeyen  bir meme oluşturmak mümkündür.

Erken evre tümörlerde, onarım işlemi memenin çıkarılması sırasında başlar. Tümörün evresi ileriyse ve postoperatif radyoterapi planlanırsa, onarım daha sonraya ertelenir.

Doç. Dr. Fatih Irmak özel eğitim almış, meme rekonstrüksiyon ameliyatlarında değerli deneyimlere sahiptir.

Meme rekonstrüksiyonu için aday kimdir?

Meme kaybı hastaları fiziksel, sosyal ve ruhsal olarak olumsuz etkiler.

Ameliyattan önce:

  • Hastanın kemoterapi ve radyoterapiyi sonlandırması beklenir ve genellikle bir yıl sonra onarım süreci başlar.
  • Hastanın postoperatif radyoterapi alıp almayacağı belli değilse, mastektomi sırasında meme kasının altına boş bir doku genişletici yerleştirilir ve tedavilerin bitiminden sonra doku genişletici şişirilmeye başlar. Bu şekilde hasta ekstra ameliyat geçirmekten kurtulur.
  • Meme kanserinden kurtulduysanız ve primer onkoloğunuz bu prosedürü onaylarsa, yeni bir radyoterapi süreci öngörmezse ve ameliyatla neyin elde edilebileceğine dair gerçekçi beklentilere sahipseniz ideal bir aday olabilirsiniz.

Meme rekonstrüksiyonunda kullanılan yöntemler

  • İmplant onarımları
  • Hastanın kendi dokularını kullanarak onarım
  • Birlikte iki yöntem kullanarak onarım

İmplant meme kasının altına yerleştirilir. Mastektomi sırasında cilt kaybı varsa meme kasının altına doku genişletici adı verilen boş bir silikon balon yerleştirilir. Ameliyattan 3 hafta sonra, dokuların iyileşmesinin ardından silikon balon şişirilmeye başlar. Şişirme işlemi 2-3 ay sürer. Doku genişletici şiştikçe, üzerindeki meme derisi yavaş yavaş genişler. Şişirme işlemi, genellikle hedeflenen meme büyüklüğünün % 50’sine ulaşılana kadar devam eder. Hasta daha sonra tekrar ameliyat edilir, doku genişletici çıkarılır ve silikon implantı değiştirilir.

Mastektomi sonrası göğüs duvarındaki cilt kalitesinin iyi olmadığı durumlarda ve ciddi cilt kaybı olan hastalarda, bu dokular  silikon implantlara tercih edilir.

Meme onarımının tüm aşamaları tamamlandığında ve simetri sağlandığından emin olunursa, meme ucunun ve çevresindeki areola dokusunun onarımı yapılır.